Sağlıklı Yaşam

Sağlıklı Yaşam

06.03.2023 412

 

Vücudumuzda doğal bir denge hâli mevcuttur. Bu doğal denge hâlinin korunması sağlıklı olmak anlamına gelir. Bununla beraber vücudumuzda sağlığımızı korumakla görevli bazı sistem ve yapılar vardır. Bu sistem ve yapılar sağlığı olumsuz etkileyen faktörlere karşı koruma görevini yerine getirir. Fakat bu durum sağlıklı olmak için yeterli değildir. Her insanın kendisi için bilinçli olarak ayrıca gayret göstermesi gerekir. Ne derler bilirsiniz: "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur." Peki hiç düşündünüz mü sağlam bir vücuda nasıl sahip olunur? İşte bu konuda size bazı önerilerimiz var.

Öneri 1 SAĞLIKLI BESLEN! Yetersiz veya dengesiz beslenmek sağlığı olumsuz etkiler. Yetersiz beslenme yoksulluk, kıtlık, ihmal, alışkanlık gibi sebeplerle vücudun ihtiyaçlarından daha az besin maddesi tüketilmesidir. Yetersiz beslenen çocukların gelişimi yavaşlar veya durur, erişkinlerin ise hastalıklara dayanma gücü azalır. Dengesiz beslenme ise bazı besin maddelerinin gereğinden fazla tüketilmesidir. Dengesiz beslenmede yüksek kolesterol, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı gibi yaygın sağlık sorunları ortaya çıkar.

Dört Yapraklı Yonca Dengeli beslenmek için yoncanın her yaprağındaki besinlerden tüketmemiz gerekir. Dengeli beslenmenin düşmanı çok yemek seçmek ya da hep aynı yemekleri yemektir.

• Süt ve Süt Ürünleri: Süt, peynir, yoğurt, tereyağı, dondurma vb.

• Et, Yumurta ve Kuru Baklagiller Grubu: Dana, kuzu, tavuk, hindi, balık, yumurta, fındık, fıstık, ceviz vb.

• Ekmek ve Tahıl Grubu: Buğday, pirinç, mısır, çavdar, yulaf gibi tahıldan üretilen un, bulgur, ekmek, makarna, şehriye vb.

• Sebze ve Meyve Grubu: Her çeşit sebze ve meyve

Güvenli Gıda Her gıda güvenli olmaz. Bazı gıdalar zararlı koruyucu maddeler içerir, bazıları uygun olmayan yerlerde üretilir, bazıları da bayat olur. Gıdanın güvenli ve hijyenik olması temiz ve hastalık yapan etkenlerden arındırılmış olması anlamına gelir. Bunları yaparsak güvenli gıdaları tercih etmiş oluruz: ► Fastfood ve abur cubur tüketmeyin.

► Ürünlerin son kullanma tarihine dikkat edin.

► Seyyar satıcılardan açıkta satılan ürünleri almayın.

► Yiyeceklerin taze olmasına özen gösterin.

► Doğal besinleri tercih edin.

► Katkı maddesi, renklendirici içeren gıdalardan uzak durun.

 

KİŞİSEL HİJYENİNE ÖZEN GÖSTER Sağlığı olumsuz etkileyecek ortamlardan korunmak için yapılan uygulamalar ve alınan tedbirlerin tamamına hijyen denir. Kişisel hijyen ise kişinin kendi sağlığını devam ettirmek ve bozmamak için uyguladığı kişisel bakım işlemleridir. Kişisel bakım, temizlik ve hijyen sağlıklı kalmak için en önemli koşuldur. Temiz insan, mikroplardan ve zararlı maddelerden arındığı için özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı korunaklıdır. Kişisel bakımınızı önemsiyorsanız bunlara dikkat edin: ► Yüz, ağız, göz ve kirpik; saç, kulak, boyun, el ve tırnak... Bunlar vücudumuzun günlük hayatta dış etkenlere en fazla açık olan bölümleri. Vücudunuzun bu bölümlerinin bakım ve temizliğiyle ilgili, gerekli hassasiyeti gösterin.

► Beden, koltukaltı, genital bölge, ayak ve ayak tırnakları gibi dış etkenlere daha az açık olan bölgelerin temizlik ve bakımını da ihmal etmeyin! Bunların temizlik ve bakımıyla ilgili incelikleri öğrenin ve gerekli özeni gösterin.

► Vücudun içine açılan ağız ve diş, kulak, burun gibi organların temizlik, sağlık ve bakımı konusunda olası sorunları atlamayın, rutin temizlik ve bakımı her zaman dikkatlice uygulayın.

► Vücudun günlük bakımı ve kir, bakteri, pislik gibi etkenlerden arındırılması anlamına gelen yıkanma ve banyo alışkanlığında gevşeklik göstermeyin, gerekli sıklıkta banyo yapın.

► Kendi vücudunuzun bakım ve temizliğiyle yetinmeyin, yaşadığınız çevrenin, tuvalet gibi ortak kullanım mekânlarının, buralarda kullandığınız eşyaların temizlik ve bakımıyla da ilgilenin.

► Beden temizliği için kullandığınız lif, tarak, diş fırçası vb. araçları başkalarıyla paylaşmayın, bunların kişisel olmasına özen gösterin.

► Aile fertlerinden birisi bulaşıcı bir hastalığa yakalandığında hasta kişinin bardak, havlu vb. eşyalarını kullanmayın.

► Diş fırçası, tırnak makası gibi kişisel eşyalarınızı ortalıkta bırakmayın, bu tür bakım araçlarını hassasiyetle koruyun.

► Lokanta vb. topluma açık alanlarda çatal, kaşık gibi araçların mutlaka önce temizliğini kontrol edin.

 

Öneri 3 BEDENİMİZ GİBİ ÇEVREMİZ DE TEMİZ OLSUN Sağlığımızı korumak için bedenimize özen gösterdiğimiz gibi, yaşadığımız yerlere de özen göstermemiz gerekir. Evimiz, okulumuz ve dünyamız yaşadığımız ve sağlığımızı doğrudan etkileyen yerlerdir. Bu gibi yerlerde nelere dikkat etmeliyiz derseniz: ► Çöp kutusunda çöp torbası kullanın.

► Çöpleri çok biriktirmeyin, zamanında atın.

► Evi sık sık havalandırın.

► Evde sigara içilmesine izin vermeyin.

► Evde çiçek varsa çiçeği yattığınız odaya koymayın.

► Yaşadığınız odayı ve çekmeceleri düzenli tutun.

► Sınıftaki tebeşir vb. tozlu, boyalı cisimlerle oynamayın.

► Tahta kalemleriyle oynamayın, onları sadece yazı yazmak için kullanın.

► Okulda sıranızı ve sıranızın altını temiz tutun.

► Okul tuvaletleri kirli ise öğretmenlerinize bilgi verin.

► Okul tuvalet musluğundan su içmeyin.

► Teneffüslerde sınıfınızı havalandırın.

► Çevrenize çöp atmayın.

► Çevrede görünen çöpleri alıp çöp kutusuna atın.

► Sokaklara tükürmeyin.

 

Öneri 4 HAREKETLİ OLUN, SPOR YAPIN Gündelik yaşam içinde herkes az ya da çok fiziksel aktivitede bulunur ve enerji harcar. Ancak beslenme ile aldığımız enerji gün içinde harcanandan fazlaysa bu fazla enerji vücut tarafından yağa dönüştürülerek depolanır. Bu yağ deposu da aşırı kiloya ve çeşitli hastalıklara davetiye çıkarır. Oysa düzenli fiziksel aktivite ve egzersizin sağlıklı yaşamaya doğrudan ve dolaylı birçok katkısı vardır. Spor ve egzersiz; ► Kalp ve damar sağlığımızı iyileştirir.

► Dokularımızın daha iyi beslenmesini sağlar.

► Vücudumuzun görünümünü güzelleştirir.

► Doğru ve düzgün düşünme, iletişim kurma, akılda tutma, yorumlama ve karar verme gibi becerilerimizin gelişimine katkı sağlar.

► Daha mutlu ve daha neşeli olmamıza, yaşama sevincimizin yükselmesine ve etrafa pozitif enerji yaymamıza katkıda bulunur.

► Bu nedenle hareket etmek, spor yapmak sağlıklı olmanın ve sağlıklı kalmanın en önemli koşullarındandır. Yeteri kadar oyun oynadıktan ve hareket ettikten sonra dinlenmek de sağlığımız için önemlidir.

 

Öneri 5 UYKUNUZA DİKKAT EDİN! Sağlıklı bir hayat için uyku, yemek-içmek kadar önemli bir ihtiyaçtır. Uyku sayesinde bedenimiz dinlenir, zihnimiz yenilenir. Organlarımız yenilenip kendini tamir eder. Çocuklar yeterli süre uyursa sağlıklı büyürler; gençler, orta yaşlılar ve yaşlılar uykuyla sağlıklarını korurlar. Çocuklar için uyku süresi 10-12 saattir. Her gün aynı saatlerde yatağa girip aynı saatlerde kalkmak en güzelidir. Erken yatıp erken kalkmak bedenin dinç olmasını sağlar. Uykunun bize fayda vermesi için karanlıkta uyumak gerekir. Uykunun Düşmanları ► Kahve veya demli çay

► Üzücü duygu ve düşünceler

► Bilgisayar başında geçirilen uzun saatler

► Işık

► Ses ve gürültü

► Uyumadan hemen önce yemek yemek

Uykunun Dostları

► Karanlık ortam

► Uykudan önce el ve ayakları ılık su ile yıkamak

► Gün içinde hareketli olmak

► Uygun bir yatak ve yastık

 

Öneri 6 GİYİMİNİZE DİKKAT EDİN! Giysilerimiz hava, toz, ısı, ışık gibi dış etkenlerin vücudumuza zarar vermesini engeller. Giyinmenin temel amacı vücudu bu dış etmenlerden korumaktır. Kıyafet seçerken bu amaç göz ardı edilmemeli, şıklıktan önce sağlık gözetilmelidir. Giydiklerinizin size zarar vermesini istemiyorsanız bu öğütlere kulak verin: ► Sadece zevkinize ve görünüşünüze göre değil, çevre ve iklim şartlarına uygun kıyafetler seçin.

► Yaz aylarında koyu renkler giyinmeyin, güneş ışığını yansıtan açık renkli kıyafetleri tercih edin!

► Sıcak havalarda teri emebilen kumaşlardan yapılmış giyecekler kullanın.

► Soğuk havalarda kalın ve tek katlı giysiler değil, ince ve çok katlı giysiler tercih edin.

► Güneşin zararlı ışınlarına maruz kalmayın, şapka ve güneş gözlüğü kullanın.

► Cildinizi havasız bırakmayın, dar ve hava geçirmeyen kıyafetleri tercih etmeyin.

Ayakkabı Deyip Geçmeyin! ► Ayağı sıkmadan kavrayan ve ayağın doğal kavislerini destekleyen ayakkabılar kullanın.

► Ucu sivri ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının, ayak genişliğiyle uyumlu yuvarlak burunlu ayakkabılar seçin.

► Parmak uçlarının ayakkabı burnuna temas etmemesine dikkat edin. Yüksek topuklu ayakkabılarda vücudun ayağa yansıyan ağırlık merkezinde kayma olacağı için dizde, belde ve bacakta ağrılar meydana gelir. Ayrıca yüksek topuklu ayakkabı giymek, ayak burkulması ve düşme gibi kazalara sebep olarak daha kötü sonuçlara da davetiye çıkarabilir.

Öneri 7 TEKNOLOJİNİN ZARARLARINDAN KENDİNİZİ KORUYUN! Sağlımıza zararlı besinler, kirli beden ve çevre, hareketsizlik, uykusuzluk dışında zarar veren bir diğer şey de teknolojik aletlerin çok kullanımıdır. Aşırı teknoloji kullanımı; ► Beyne zarar verir, düşünme ve anlama kabiliyetini geriletir.

► Ruhsal problemlere neden olur.

► Baş ağrısı ve uyku problemi yapar.

► Uzun süre hareketsizlik sonucu iskelet ve kas sisteminde gelişim bozuklukları görülmesine sebep olur.

► Uyku düzenini bozar.

► Şişmanlamaya neden olur. Bu nedenle günlük tablet, telefon, bilgisayar ve televizyon başında geçireceğiniz toplam süre 1,5-2 saati geçmemelidir.

Öneri 8 DOKTORUNUZU SEVİN! Çocukların ve gençlerin birçoğu doktorlardan korkar. Çünkü doktorları iğne yapan, aşı yapan, ilaç veren, dişlerini çeken, ameliyat yapan ve canlarını acıtan biri olarak tanımışlardır. Halbuki doktorlar canımızı acıtmak için değil, canımıza can katmak için uğraşırlar. Bunu yaparken de, bazen hoşumuza gitmeyen ağrı ve sızılar ortaya çıkmasına sebep olurlar. Fakat bilmek gerekir ki, günümüzde artık teknoloji çok geliştiği için birçok doktor, tedavisini ağrısız ve sızısız yapmaktadır. Doktorun tedavisindeki ufak ağrılardan kaçanlar sonraları çok daha fazla acı çekerler. En güzeli hasta olmamak için sağlığımıza dikkat etmektir. Ya hasta olursak? O zaman kendimizi güvendiğimiz bir doktorun ellerine teslim etmek, bir an önce iyileşmek için gereklidir 

 

Sağlıklı Yaşam Kitabı İçin TIKLAYINIZ

Sağlıklı Yaşam Broşürü İçin TIKLAYINIZ

Kaynak: https://ortaokul.tbm.org.tr/SaglikliYasam