Okul Dergileri Fuarı Projesi

Okul Dergileri Fuarı Projesi

11.03.2019 306

PROJENİN AMACI

Okul dergileri, enformel eğitim aracı olmanın ötesinde; öğrencilerin yaratıcılıklarını sergileyebilmeleri, fikirlerini inşa edebilmeleri, kendilerini ifade edebilmeleri ve bilgiyi özgürce yorumlayabilmelerine imkân veren bir platformdur. Öğrenci okul dergisine dokunduğunda kendini bir organizasyonun içinde bulur. Bu organizasyonda, koordinatör, yazı işleri sorumlusu, yazar, çizer; yani ekibin bir parçasıdır. Böylece öğrencinin ilk iş deneyimi gerçekleşmiş olur.

Okul dergisi, öğrencilerin kişilerarası becerilerini ve takım çalışmasını geliştirdikleri bir girişimdir. Dergi etrafında grup bilinci, fikir paylaşımı, sosyal etkileşim, sorumluluk paylaşımı, kendi kendini isteklendirme gibi eğitim süreçleri içinde ve iş yaşamında gerekli olan becerileri deneyimletir. Gazetecilik, fotoğrafçılık, edebiyat ve benzeri mesleklerle tanıştırır.

Fuarlar, sektördeki gelişmelerin takip edildiği, içinde bulunduğu sektöre ilgi duyan, daha büyük bir kitleyle tanıştığı, bilgi alışverişinde bulunduğu, etkileşim alanlardır.  Dergi fuarı, her ne kadar geçmişten günümüze geçit olsa da bir nostaljinin yaşatılmasından öte bir işlev yüklenmektedir. Zira bir araya gelen dergilerle okurlar ve okullar buluşturulmakta, dergilere ve öğrencilere kendilerini ifade etme olanağı sağlanmaktadır. Bu fuar geleceğin dergicilerini geleceğin öncülerini yetiştirecektir. Okul Dergileri Fuarı okullarımızda ve öğrencilerimizde büyük bir heyecana vesile olacaktır. Bu vesileyle dergisiz okullarımız da dergiye kavuşacak kültürel etkinlikleri artacaktır. Bu etkinliğe iştirak edecek, okurlar ve ulusal yayın yapan dergiciler, dergi yazarlarıyla etkileşime geçme, kendi çalışması hakkında görüş alışverişinde bulunabilme imkânı kazanacaktır.

Proje, öğrencilerin ilgi ve yeteneklerinin gelişmesine, zenginleştirilmiş eğitim ortamlarının oluşturulmasına, okullar arası ilişkilerin ve edebi sanatlara karşı duyarlılığın gelişmesine yardımcı olmak ve üretim odaklı eğitime karşı farkındalık yaratmak hedefiyle hazırlandı.

PROJEYİ YÜRÜTECEK KİŞİ/KURUM/ KURULUŞLAR

  • İl Millî Eğitim Müdürlüğü
  • İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri

PROJENİN KAPSAMI

Proje, Millî Eğitim Müdürlüğümüze bağlı tüm okullarda uygulanacaktır.

UYGULAMA SÜRESİ

Proje, 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında uygulanacaktır.

Kaynak: İSTANBUL İL MEM