Ağaçların Adları İstanbul

12.03.2019 317

PROJENİN AMACI

Çevre en basit anlamıyla canlı ve cansız varlıkların beraber bulundukları ortam şeklinde düşünülebilir. Bu beraberlik sayesinde bir etkileşim olmaması kaçınılmazdır.  Birey ve toplum olarak ulaşılması gereken nokta sürdürülebilir bir yaşam ve çevre olmalı. Zaten ekolojik okuryazarlık, yeryüzünde hayatı mümkün kılan doğal süreçleri anlamak ve bu süreçleri gündelik hayatın bir parçası haline getirmek şeklinde tanımlanmaktadır.  Bunun için bugün neler yapmalı, çevre bilinci nasıl daha üst seviyelere taşınabilir, insanları nasıl daha bilinçli kılınabilir, şeklindeki sorular önem arz eder.

Bu bağlamda okullarımızın bahçelerinde bulunan ağaç adlarının, öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından bilinmemesi önemli bir eksiklik olarak göze çarpmaktadır. Okul ve kurum bahçelerindeki ağaçların adlarının röportaj, gözlem-inceleme yaparak belirlenmesi gerekiyor.  Bununla birlikte ağaçların cins özelliklerini inceleyerek, çevre kirliliğini azaltan ağaçlar dikerek, toplumsal fayda sağlayabilmek önem arz ediyor.  Bunun için de öncelikle ağaçların adları ve özellikleri bilinmelidir. Genel olarak ağaçların adları hakkında yeterince bilgi sahibi olmayışımız, bu eksikliği giderme gerekçesiyle Ağaçların Adları Projesinin hayata geçirilmesini zorunlu kılmıştır.

Projenin amacı, İstanbul Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı resmî tüm okullarda, öğrencilerin okul bahçelerinde bulunan ağaçların adlarını öğrenip, tanıyabilmeleri, bu konuda bilgi eksikliğini gidererek doğaya saygılı olmalarını sağlamaktır.

PROJEYİ YÜRÜTECEK KİŞİ/KURUM/ KURULUŞLAR

  • İstanbul Valiliği
  • İl Millî Eğitim Müdürlüğü
  • İlçe Millî Eğitim Müdürlükleri

PROJENİN KAPSAMI

Proje, İstanbul’da bulunan ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kademelerindeki tüm resmî okullarda uygulanacaktır.

UYGULAMA SÜRESİ

Proje, 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılında uygulanacaktır.

PROJE İLETİŞİM

www.agaclarinadlari.istanbul

huveydagumus@hotmail.com    

Kaynak: İSTANBUL İL MEM